Jak przywrócić dysk po awarii .

Wnętrze naszego PC i wszystko co z nim związane.

Jak przywrócić dysk po awarii .

PostŚr cze 02, 2010 0:03

Próbowałem sobie zwiększyć partycję pod linuxa programem EASEUS i niby wszystko szło jak należy a ponieważ nieco trwało poszedłem wziąć prysznic .Po powrocje okazało się ,że komputer się zrestartował a po wejściu w mój komputer okazało się ,że są 2 paretycje zamiast czterech no i żeby wejść na tą drugą windows pyta czy formatować .Po wielu a ciężki próbach odzyskania danych doszedłem do wniosku ,że sformatuję wszystko i przy dzieleniu dysku na partycję zostawię kawałek na nieszczęsnego linuxa ...Okazało się ,że linux nie chce się w tym miejscu instalować a,windows tego nie widzi a EASEUS nie potrafi sformatować .Nie wiem co mam teraz zrobić bo z dysku 250GB mój windows widzi jakieś 230 ...a co z resztą czy da się to jakoś odzyskać ...Oczywiście nie chodzi mi o dane a jedynie o przestrzeń dyskową :cry:
natas
user

Spokojnie - to tylko reklama - zniknie po zalogowaniu :)

Pani Reklama
Automat
Jeśli nie chodzi o dane, to ja bym zrobił ogólnego formata, czyli usunął wszyściutko :mrgreen:. Najlepiej, i najszybciej zrobisz to programem gparted jeśli masz np. Ubuntu, to odpal Live CD, a następnie uruchom gparted i usuń wszystko co możliwe 8).
Taka rada, że jeśli chcesz mieć winshita & Linuxa, to po sformatowaniu zainstaluje pierw Windę, a potem Linuxa, gdyż Windows jest "agresywny", tzn chce mieć dla siebie cały dysk (nie toleruje innych systemów) więc możesz mieć problemy jeśli zrobisz odwrotnie - pierw Linux potem winda.
Z Linuxem nie ma tego problemu, bo jak masz windę to sobie takim eleganckim suwakiem wybierasz ile chcesz miejsca na dysku dla Linuxa (2partycji) i instalujesz :) :wink:
Moja najlepsza rodzina, to wujek Google i ciocia Wiki :wink:
Yachoo
user

Powrót do Hardware