KDE4 i emulator konsoli Tilda

Informacje na temat alternatywnego systemu operacyjnego

KDE4 i emulator konsoli Tilda

PostSo lip 10, 2010 15:30

Witam

Na komputerze mam zainstalowane KDE4. Ściągnąłem emulator konsoli Tilda, który jest fajnym bajerem na pulpit. Jego konfigurator uruchomił się, jednak sam program nie uruchamia się, ponieważ:
Kod: Zaznacz cały
ithilsil@ithilsil ~ $ tilda
Naruszenie ochrony pamięci
ithilsil@ithilsil ~ $

To samo się dzieje przy roocie. Co jest tego przyczyną? W necie szperałem, ale niczego ciekawego jeśli chodzi o KDE nie znalazłem. Need help. :-)
Ithilsil
user

Spokojnie - to tylko reklama - zniknie po zalogowaniu :)

Pani Reklama
Automat

Re: KDE4 i emulator konsoli Tilda

PostSo lip 10, 2010 20:53

Jaką masz wersje KDE?Jakie distro?
ja nie mam aktualizowanej(a przydałoby się to zrobić,wiem) ver 4.2 i tilda teoretycznie się uruchomiła,choć wyrzucało errory(inne niż Twój),a sam wygląd okna pozostawiał wiele do życzenia.
Vermiis
user

PostSo lip 10, 2010 21:33

Distro to Sabayon Linux 5.2 z KDE 4.4.1. Obecnie zamiast Tildy używam Yakuake, który jest pisany pod KDE, ale jego nie można "wtopić" w pulpit, a właśnie ten efekt chcę osiągnąć Tildą. :-) Dlatego w dalszym ciągu proszę o pomoc.
Ithilsil
user

PostN lip 11, 2010 9:56

Masz wszystkie biblioteki GTK+? Inne programy typowo 'gnomowe' działają bez zarzutu?
Vermiis
user

PostCz sie 12, 2010 9:37

Jaka to wersja Tildy i czy była instalowana ze źródełek czy przy pomocy jakiegoś managera typu pacman czy emerge? Bo możliwe, że problem tkwi po stronie kompilacji tildy. Ewentualnie jakiś bug, choć to są tylko hipotezy na podstawie podanych tutaj informacji ;)
Ostatnio edytowano Pt sie 13, 2010 11:30 przez s!l3ntboy, łącznie edytowano 1 raz
http://dsk.webatu.com

"Kłamstwo powtórzone tysiąc razy, staje się prawdą" - Joseph Goebbels
s!l3ntboy
user

PostCz sie 12, 2010 22:11

Wersja Tildy to 0.9.6, instalowana przy pomocy Entropy.

Instalowałem Guake, pisany pod Gnome - działa bez zarzutów. Nie wiem dlaczego Tilda nie działa.
Ithilsil
user

PostPt sie 13, 2010 11:30

Jeśli jesteś w stanie, to spróbuj władować Tildę samemu ze źródeł - być może wtedy działać będzie poprawnie albo w trakcie konfiguracji/kompilacji/instalacji uda Ci się znaleźć jakąś nieprawidłowość, która mogłaby pomóc ;)
Tymbardziej, że managery instalacji często potrafią pominąć pewne ustawienia konfiguracyjne bądź nie związują niektórych programów z potrzebnymi bibliotekami... Często takie przeoczenia skutkować mogą niepoprawnym działaniem bądź kompilacją ;)

EDIT: jeśli możesz, to wrzuć albo wyślij na priv konifga Tildy, którego posiadasz i z którego ładują się ustawienia dla programu ;)
http://dsk.webatu.com

"Kłamstwo powtórzone tysiąc razy, staje się prawdą" - Joseph Goebbels
s!l3ntboy
user

PostCz sie 19, 2010 20:22

Miałeś rację. Wystarczyło, że zainstalowałem Tildę ponownie i zadziałała. Dzięki. ;-)
Ithilsil
user

Powrót do Linux