Linux i Windows

Informacje dotyczące innych systemów operacyjnych

Linux i Windows

PostWt maja 07, 2013 20:34

Witam mam pytanie czy szło by zrobić tak.
Mam 2 dyski twarde i teraz na jednym chce mieć windowsa na drugim linuxa, czy idzie to podłączyć tak żeby przełączanie pomiędzy systemami było sprawne i w miare szybko. Obydwa dyski mają po 500 GB
Develey97
user
 
Posty: 2
Dołączył(a): N maja 05, 2013 14:13
Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 0 razy
Reputacja: 1

Spokojnie - to tylko reklama - zniknie po zalogowaniu :)

Kliknij 👇


serwery VPS
Pani Reklama
Automat
Posty:
Dołączył(a): ab aeterno
Lokalizacja: UW-Zaloga

Re: Linux i Windows

PostŚr maja 08, 2013 8:53

Tak. Podczas instalacji Linuksa dodaje się pakiet o nazwie GRUB, który nadpisuje MBR dysku z którego startuje Twój komputer. Podczas uruchamiania będziesz miał listę z wyborem systemu.
/j #pakamera @ irc.freenode.net ;)
[url=http://rtgn.nouej.pl]Blogaseq[/url]

Po co łapać króliczka skoro tak przyjemnie się go goni...
rtgn
Moderator
Avatar użytkownika
Posty: 1061
Dołączył(a): Pn lis 05, 2007 21:40
Lokalizacja: /dev/astacja
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 109 razy
Reputacja: 13864

Re: Linux i Windows

PostN maja 12, 2013 14:54

[quote]Podczas instalacji Linuksa dodaje się pakiet o nazwie GRUB
Lub LILO jak kto woli.
[quote]który nadpisuje MBR dysku z którego startuje Twój komputer
Jeśli zainstalujesz GRUB/LILO na jednym dysku, to nie mając go w komputerze, nie odpalisz żadnego systemu. Oczywiście w tym czasie możesz uruchomić system z płyty CD/DVD/Pendrive.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Makler
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Posty: 1594
Dołączył(a): Pn sty 17, 2005 21:26
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 56 razy
Reputacja: 9884

Re: Linux i Windows

PostŚr paź 16, 2013 22:13

Dwa dyski po 500gb podłączone kablem do portu USB? jesteś pewien że nie pomyliłeś pojęć? Przepustowość danych jest dość niska dla takiego rozwiążania - przepływ danych może nie być swobodny i mogą pojawić się opóźniania. Prawdopodobnie chodziło Ci o Partycje :)

1) Jeśli masz dwie partycje, to najłatwiej będzie Ci przebrnąć przez GRUB'a ponieważ jest w miare intuicyjny. Zależnie od tego, jaką dystrybucję instalujesz, pod koniec instalacji systemu powinieneś zostać zapytany czy nadpisać główny rekord rozruchowy z listą systemów (Czysty Squeeze/kali)

2) jeśli jednak chcesz uruchamiać system z zewnętrznego dysku USB to musisz umieścić GRUB'a na dysku głównym(najczęśniej rozpoznawanym jako sda1) i odpowiednio zmodyfikować plik konfiguracyjny, by ładował system z magistrali usb. Oczywiście uprzednio musisz uaktywnić odpowiednie funkcje bootowania dysków zewnętrzych w BIOS.

pozdrawiam.
Dry
user
Avatar użytkownika
Posty: 10
Dołączył(a): So paź 05, 2013 22:39
Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 5 razy
Reputacja: 802

Powrót do Inne systemy operacyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron