Pamiętacie community challenge [url=http://www.uw-team.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=9696]Pocztówka z doliny krzemowej[/url] sprzed niecałego roku? Czas na odsłonę drugą

[size=150]WAŻNE 1: Skany pocztówek wrzucamy w TYM topicu.[/size]
[size=150]WAŻNE 2: Rozwiązania oraz dyskusja na temat rozwiązań znajduje się [url=http://www.uw-team.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=10111]W INNYM TOPICU[/url], tak więc BEZ SPOILERÓW tutaj plz

W skrócie, zabawa ma kilka kroków:
1. Będąc w [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley]dolinie krzemowej[/url] wysyłam kilka pocztówek do kilku osób z naszego forum/IRCa/etc.
2. Pocztówki w swoim tempie dolatują do odbiorców.
3. Okazuje się, że jestem wredny i treść pocztówki jest zaszyfrowana

4. Odbiorca wrzuca scan/zdjęcie treści pocztówki na forum.
5. Zainteresowani (nasze community) analizują szyfrogram i starają się złamać szyfr który wymyśliłem

Zacznijmy od kroku zerowego: Mam do rozesłania [strike]7 pocztówek[/strike] (patrz licznik poniżej). Jeśli ktoś chciałby takową otrzymać i wrzucić scan/zdjęcie szyfrogramu na forum, to proszę o PM/e-mail z adresem (fizycznym ;>) wysyłki (w razie dużego zainteresowania zastosuje algorytm FCFS ;>).
[color=#FF8800][size=150]Pozostało pocztówek: 0 - brak pocztówek do rozdysponowania, wszystkie rozdane[/size][/color]
Dodam, że nie trzeba mieć konta na forum, czy w ogóle być związanym z community UW-Team, natomiast przesłanie mi adresu jest zobowiązaniem się do wrzucenia skanu pocztówki (szyfrogramu) na nasze forum w ten topic.
Privacy note: Adresy będą wykorzystane tylko w celu wysłania pocztówki, a po jej dojściu zostaną usunięte.
[strike]Pocztówki będę wysyłał w następnym tygodniu (~25.10.2012), więc adresy prosiłbym podsyłać do ~24.10.2012.[/strike]
[color=#FF8800][size=150]UPDATE: Pocztówki zostały wysłane 27.10.2012.[/size][/color]
Jak ostatnio, szyfry będą miały zróżnicowane poziomy trudności, ale wszystkie będą rozwiązywalne w skończonym czasie

[size=150]UPDATE #1[/size]
OK, wszystkie pocztówki rozdysponowane. Wyśle je, jak pisałem wyżej, w następnym tygodniu koło czwartku (wrzucę update po wysyłce).
Dodam, że wszystkie osoby które przesłały mi dane dostały odemnie potwierdzenie dopisania do listy z adresami.
[size=150]UPDATE #2[/size]
Pocztówki wysłane (patrz post niżej)! Kilka dodatkowych informacji:
* Pocztówki Ponumerowane są od |#1| do |#7|.
* Niektóre są trudniejsze, inne łatwiejsze, ale wszystkie razem są rozwiązywalne.
* Niektóre łatwiejsze zawierają podpowiedzi do trudniejszych.
* W gre wchodzi krypto, kodowanie, steganografia, itp.
* W razie gdyby poczta nie dała rady, mam backup (zdjęcie tyłu) wszystkich pocztówek (ale ostatnio wszystko doszło, więc jestem dobrej myśli).
Tak więc have fun, good luck, and let the community challenge #2 begin!
[size=125]FAQ[/size]
Q: Czy muszę podać moje prawdziwe dane adresowe?
A: Istotne jest aby pocztówka doszła, tak więc dane powinny umożliwić doręczenie pocztówki. To czy będą prawdziwe, to mniej istotne. Dla paranoików: istnieje też coś takiego jak "skrytka pocztowa"

Q: Ostatnio nie wszystkie pocztówki miały napis "silicon valley"!!!1
A: I tym razem prawdopodobnie nie będą miały. Wybór pocztówek nie był zbyt duży, a chce, żeby były różnorodne. Natomiast nawet jeśli pocztówka nie będzie miała zdjęcia z doliny, to na pewno będzie to zdjęcie z okolic (np. z San Francisco).
Q: Zostały jeszcze jakieś pocztówki do rozdysponowania?
A: [strike]Patrz wyżej.[/strike] Niestety nie.
Q: Argh! Nikt nie ma pomysłu na ten szyfrogram!!!
A: Niektóre pocztówki zawierają podpowiedzi do innych. Rozszyfrujcie inne, a nuż znajdziecie tam podpowiedź do tych do tej pory nierozwiązanych.
Q: Dostałem pocztówkę, ale nie umiem jej rozszyfrować.
A: To jest community challenge, więc zadaniem jest aby community spróbowało rozszyfrować daną pocztówkę, a nie jej odbiorca. (aka wrzuć na forum, niech się inni też pomęczą / pobawią ;>).